top of page
GEBRUIKSAANWIJZING

1. Katrol ophangen

Neem het touw en blok mee naar de verdieping waar de hijsbalk hangt. Haal eerst het touw voor een deel (2 meter) door het katrol, hang het katrol aan de haak van de hijsbalk en laat beide uiteinden van het touw voorzichtig zakken. Wanneer de haak aan een houten balk vastzit kunt u voor de zekerheid even navragen of de balk gekeurd is en of er wel mee gehesen kan worden. Bind voor de zekerheid het uiteinde van het touw ergens aan vast, bijvoorbeeld aan een boom of een trekhaak.

2. Verlengstang

Hangt de hijsbalk te hoog en is deze buiten handbereik? Geen probleem! Maak gebruik van de verlengstang, waarmee je het touw en blok veilig kunt ophangen.

3. Inboedel takel-klaar maken / vastbinden

Grote meubelen zoals een bank of een kast kunnen worden vastgemaakt met een bepaalde knoop, een ‘kadootje’. Pas deze knoop enkel toe indien het u eerder is uitgelegd. Sommige objecten / meubelen hebben een opening waar het touw doorheen kan. U haakt vervolgens de haak aan het verticale touw. Let u hierbij wel op dat het object / meubel mogelijk niet op de juiste manier wordt belast en eventueel kapot kan gaan. Doe dit dus alleen wanneer u zeker weet dat het object dit aankan. Soms is het handig om eerst een spanbandje om het object / meubel te binden om daar vervolgens het touw aan vast te haken. Zorg ervoor dat de stalen haak van het touw en blok de objecten niet kan beschadigen, door deze bijvoorbeeld in een deken te wikkelen. Kleine spullen, zoals zakken, tassen en dozen, kunnen met het hijsnet omhoog gehesen worden. Zorg ervoor dat alle (vier) lussen van het hijsnet aan de haak van het touw en blok zijn vastgemaakt. Let op: het hijsnet is niet geschikt voor zware voorwerpen, zoals koelkasten, wasmachines en -drogers.

4. Hijsen

Ga altijd naast de haak hijsen. Het katrol kan gewoon draaien. Het is dus absoluut niet nodig om er recht onder te gaan staan. Meld dit ook altijd aan uw collega. Wanneer u iets wilt hijsen heeft u minimaal hetzelfde gewicht als het object nodig. Handschoenen kunnen voor extra grip, dus extra kracht zorgen. Houdt uw rug recht tijdens het hijsen. Wanneer de haak los in de lucht hangt, schiet deze omhoog en kan het katrol met touw en al naar beneden vallen. Zorg er dus voor dat de haak wordt vastgehouden of dat deze op de grond ligt.

5. Afhoudtouw

Met het afhoudtouw kunt u de objecten tijdens het hijsen begeleiden en zonodig "bijsturen", zodat deze niet beschadigd raken.

6. Meubeltransporter ("hondje")

Het hondje is vooral ideaal voor grotere objecten, zoals banken, kasten en bedden. Hondjes zijn echter niet altijd eenvoudig te manoeuvreren. Let daarom op de snelheid waarmee je rolt. Verder is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt of het hondje niet verschuift.

7. Losmaken

Wanneer u het touw en blok losmaakt staat u altijd boven bij het katrol. Met één hand geleidt u het touw rustig totdat deze uit het katrol is. Wanneer uw collega beneden staat en hij aangeeft dat er niets / niemand in de buurt staat, kunt u het touw laten vallen en het katrol verwijderen.

bottom of page